Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Κάλεσμα συνάντησης Νέων Επιστημόνων

ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ «ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ»


Πάρκο Φιλίππων 22/07/2015



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Philippi National Park»
Κάλεσμα συνάντησης Νέων Επιστημόνων των δήμων Καβάλας, Παγγαίου, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Δράμας και Αμφίπολης.


Η ομάδα "Οψόμεθα εις Φιλίππους", καλεί νέους και παλιούς επιστήμονες με ενδιαφέρον και γνώση για την περιοχή των αρχαίων Φιλίππων, δηλαδή των Τενάγειων και Παρατενάγειων περιοχών των Δήμων Καβάλας, Παγγαίου, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Δράμας και Αμφίπολης, σε μια παρουσίαση της δράσης της ομάδας, του οράματος της και της ανάγκης που υπάρχει να συσπειρωθούν όλοι οι νέοι επιστήμονες γύρω απο ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή που μπορεί να διαμορφώσει ένα λαμπρό μέλλον για όλους μας.

Η ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους” αποτελείται από νέους αλλά και εμπειρότερους επιστήμονες,  με ενασχόληση σε διαφορετικά πεδία ενδιαφέροντος ,  όπως ο τουρισμός,  η διαχείριση πολιτισμού, η αρχιτεκτονική, η γεωπονία, η αγροτική παραγωγή, η υδραυλική μηχανική, η οικονομική ανάλυση , η στρατηγική διοίκηση , η αρχαιολογία, η μουσειολογία, η γεωλογία κ.α.

Σκοπός της ομάδας είναι να δημιουργήσει μια θερμοκοιτίδα επιστημόνων και μία δεξαμενή επιστημονικών ιδεών που θα πηγάζουν από επιστήμονες και θα ασχολούνται αποκλειστικά με την βελτίωση και ανάδειξη της περιοχής παρέμβασης και των όμορων δήμων. Το αντικείμενό της θα είναι μελετητικό, συμβουλευτικό, συντονιστικό και εκπαιδευτικό.

Στόχος της ομάδας επιστημόνων είναι η ανάπτυξη και υλοποίηση ενός ολιστικού μοντέλου ανάπτυξης με έμφαση στην περιοχή (region), μέσα από το οποίο θα γεννηθεί ένας ενδογενής- αυτοτροφοδοτούμενος προορισμός αριστείας.

Οι νέοι επιστήμονες καλούνται να παρευρεθούν στην άτυπη συνάντηση, στο αναψυκτήριο του Αρχαίου Θέατρου Φιλίππων 28/07 ημέρα Πέμπτη & ώρα 19:00 και οι παλαιότεροι επιστήμονες και κάτοικοι της περιοχής να υποστηρίξουν τους νέους το κατά δύναμη.

Παρακαλούμε για την συμμετοχή σας, την αποστολή των στοιχείων σας καθώς και του πεδίου της επιστημονικού σας αντικειμένου στο parkphilippi@gmail.com.


Σας περιμένουμε όλους,

Οψόμεθα,

Με εκτίμηση

Οι εκπρόσωποι της ομάδας “Οψόμεθα εις Φιλίππους”

Athena Ioannidou,
M.Sc Management Sciences, University of Warwick
Κιν. +30 6972841075

Gefsi Tsouroukidou,
PhD Researcher, Democritus University of Thrace
Κιν. +30 6980317178

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είναι πλέον οι Φίλιπποι!


Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα αποτελεί η σημερινή έγκριση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της εγγραφής του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ στο πλαίσιο της 40ης Συνόδου της που διεξάγεται τις ημέρες αυτές στην Κωνσταντινούπολη.
Οι Φίλιπποι αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους και πληρέστερους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας, με πλήθος μνημείων, τα οποία συνδέονται με τη διαχρονική εξέλιξη της πόλης από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια. Η στρατηγική της θέση, που διέκρινε ο Φίλιππος Β΄, αναβαθμίζεται με την ¨Εγνατία Οδό¨. Μετά τη δραματική μάχη το 42 π.Χ. που καθόρισε την πολιτική ιστορία του ρωμαϊκού κράτους ζει μια περίοδο ακμής ως ρωμαϊκή αποικία (Colonia Augusta Julia Philippensis). Σε αυτό το ζωηρό αστικό κέντρο ήρθε ο Απόστολος Παύλος και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος το 49/50 μ.Χ., γεγονός που έμελλε να αλλάξει τόσο τη φυσιογνωμία της πόλης, όσο και της ηπείρου. Με την αναγνώριση του Χριστιανισμού και την καθιέρωσή του ως επίσημης θρησκείας του κράτους στην πόλη ιδρύθηκαν επιβλητικοί χριστιανικού ναοί, ένα πανόραμα παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής.
Η κατάρτιση του φακέλου της υποψηφιότητας του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2015 υπήρξε αποτέλεσμα μιας συντονισμένης και συστηματικής προσπάθειας των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και ο Αθλητισμού και ειδικά της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Σημαντική ήταν επίσης η αρωγή του πρώην Δήμου Φιλίππων και του νυν Δήμου Καβάλας, που εκφράζουν την ένθερμη υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.
Ο φάκελος υποβλήθηκε στη συνέχεια στην απαιτητική διαδικασία της αξιολόγησης από το αρμόδιο για την πολιτιστική κληρονομιά συμβουλευτικό όργανο της UNESCO, το διεθνές ICOMOS. Στη διάρκεια της αξιολόγησης συνεχής ήταν η υποστήριξη της υποψηφιότητας από τα στελέχη του ΥΠΠΟΑ.
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς η Εξέχουσα Οικουμενική Αξία της πόλης των Φιλίππων τεκμηριώνεται τόσο βάσει της αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς (κριτήριο (iv)), όσο και λόγω της παρουσίας του Αποστόλου Παύλου η οποία σηματοδότησε τις απαρχές του Χριστιανισμού στην Ευρώπη (κριτήριο (iii)).
Η σημαντική αυτή επιτυχία, ένας ακόμη σταθμός στο πολυσχιδές έργο του ΥΠ.ΠΟ.Α. και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έρχεται να τονίσει το εύρος και τις δυνατότητες της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας για περαιτέρω προβολή και ανάδειξη αλλά και τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που δημιουργεί. Μετά την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων ο Κατάλογος Παγκόσμιας Κληρονομιάς αριθμεί πλέον 18 εγγραφές από την Ελλάδα.

(Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού)

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Αναβιώνουν τα θρυλικά "Τσάνια" στο Παλαιοχώρι

Τα «Τσάνια» το κορυφαίο έθιμο του Παλαιοχωρίου στο Παγγαίο, οι ρίζες του οποίου χάνονται στους αιώνες, πρόκειται να αναβιώσει για ακόμη μια φορά την Κυριακή, 17 Ιουλίου, προσελκύοντας εκατοντάδες επισκέπτες από όλη τη γύρω περιοχή. Άλλωστε η περίοδος της οικονομικής κρίσης έφερε και πάλι την άνθιση στα χωριά, μια και οι ετεροδημότες σε μεγαλύτερο βαθμό πλέον επιλέγουν τον τόπο καταγωγής τους για τις θερινές τους διακοπές.

Όπως κάθε χρόνο, οι νέοι του Παλαιοχωρίου κατά παράδοση, πηγαίνουν στο όμορφο καστανοδάσος που περιβάλει τον γραφικό οικισμό για να φέρουν ξύλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να βράσει το «κουρμπάνι» που θα μοιραστεί την ημέρα της πανήγυρης του Προφήτη Ηλία.

Το έθιμο, φαίνεται να έχει τις ρίζες του στις πομπές του θρυλικού Θράκα βασιλιά του Παγγαίου, του Ρήσου, ο οποίος στόλιζε τα άλογά του και κρεμούσε κουδούνια στο λαιμό τους προκειμένου να κάνουν θόρυβο και να τρομάζουν τους εχθρούς.

Έτσι λοιπόν οι νέοι, από τα χαράματα, στολίζουν με χάντρες τα χαλινάρια των ζώων τους, τους περνούν μεγάλα κουδούνια, τα γνωστά «Τσάνια», και αφού πάρουν την ευλογία του ιερέα, ξεκινούν από τον αυλόγυρο του Προφήτη Ηλία για το βουνό. Εκεί, μόλις ολοκληρωθεί το κόψιμο των ξύλων, στήνεται μεγάλο γλέντι μέσα στο καστανοδάσος με παραδοσιακή μουσική αλλά και τους ήχους από τα Τσάνια να αντηχούν στις πλαγιές. Με τη δύση του ηλίου οι νέοι του χωριού κατηφορίζουν προς το χωριό μαζί με τα φορτωμένα ζώα, συνοδευόμενοι από τους ήχους παραδοσιακών οργάνων.

Περνούν από την πλατεία όπου τους περιμένει ο κόσμος προκειμένου να διαπιστώσει για μια ακόμη χρονιά τη στενή σχέση του ανθρώπου με τη φύση, αλλά και την ανάγκη της πίστης. Από εκεί η πομπή κατευθύνεται στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία όπου και ξεφορτώνονται τα ξύλα, για να επιστρέψουν και πάλι στην πλατεία χορεύοντας ζώα και αναβάτες.

Η μέρα γιορτής, κλείνει με το καθιερωμένο πλέον παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού, στο οποίο συμμετέχουν όλοι όσοι θα βρεθούν στο Παλαιοχώρι.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος αποχαιρετά τον Δ.Ν. Μαρωνίτη



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο δημοσιογραφικός κόσμος αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη μια εμβληματική μορφή των Γραμμάτων, τον Δ. Ν. Μαρωνίτη, που πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Το αποτύπωμά του δεν περιορίζεται στα όρια της διδασκαλίας, της φιλολογίας, της μετάφρασης, της δοκιμιογραφίας, της κριτικής και της επιφυλλιδογραφίας, τα οποία άλλωστε ο ίδιος διεύρυνε με το έργο του και τα μετατόπισε, αναπτύσσοντας απροσδόκητους δεσμούς μεταξύ όλων των παραπάνω πεδίων της γραφής. Αντιθέτως, εκτείνεται στο σύνολο του πνευματικού βίου που αναπτύχθηκε στην νεότερη Ελλάδα, και μάλιστα έχει τόση διάρκεια,  ένταση και αναγνωρισιμότητα ώστε να είναι πλέον στοιχείο της ταυτότητάς του.

Ο Δ. Ν. Μαρωνίτης ήταν από το 2002 επίτιμο μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Ήταν ο τρόπος του δημοσιογραφικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας να αναγνωρίσει την κρίσιμη συνεισφορά του στον λόγο που διατυπώνεται μέσα στο περιβάλλον των Μέσων Ενημέρωσης, και ήταν το γενναιόδωρο νεύμα ενθάρρυνσης του Μαρωνίτη σε όσους υπηρετούν τη δημοσιογραφία.



Τα Διοικητικά Συμβούλια

Ο Daniel Craig στα Κηπιά Παγγαίου

Το κέρινο ομοίωμα του Daniel Craig ολοκληρώθηκε. Ή αλλιώς το κέρινο ομοίωμα του James Bond ολοκληρώθηκε.


Το έργο πήρε την θέση του στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη στα Κηπιά Καβάλας.
Ήδη πλήθος επισκεπτών έχουν τραβήξει τις πρώτες selfie με το ομοίωμα του πράκτορα 007 που εντυπωσιάζει με την ζωντάνια, την λεπτομέρεια και την ομοιότητα.

Όπως αναφέρει ο δημιουργός Θ. Κοκκινίδης, "Όταν δουλεύω ένα έργο, μελετάω τόσο τα εξωτερικά όσο και τα εσωτερικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας προσπαθώντας να καταλάβω που αυτά συναντιόνται.  Στο συγκεκριμένο έργο, υπήρχε μία ιδιαιτερότητά. Έπρεπε να μελετήσω τον Daniel Craig ώς Daniel Craig, αλλά και να κατανοήσω τον πράκτορα James Bond ώς χαρακτήρα. Έπειτα από αρκετούς μήνες παρατήρησης, μελέτης και δημιουργίας το ομοίωμα έφτασε στην ολοκλήρωση του."

Συγχαρητήρια Θοδωρή!