Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Άνθρωποι της νεολιθικής εποχής …ζωντανεύουν τον Λιμναίο Οικισμό στο Δισπηλιό!

Πρόκειται για  ομοιώματα ανθρώπων της νεολιθικής εποχής  κατασκευασμένα από πηλό και σε  φυσικό  μέγεθος,  τα οποία έχουν τοποθετηθεί  μέσα  καλύβες που  βρίσκονται  στον χώρο της αναπαράστασης του οικισμού και  δίνουν  χρώμα αλλά και  ζωντάνια σ΄αυτόν.

«Η  νεολιθική εποχή είναι μια πάρα πολύ σημαντική περίοδος της ανθρωπότητας  μιας και έχει λυθεί το πρόβλημα επιβίωσης μέσω της ανάπτυξης της γεωργίας. Έτσι ο άνθρωπος απελευθερωμένος  από αυτά τα προβλήματα, νιώθει την ανάγκη να ασχοληθεί με το πνεύμα του,  να  φτιάξει τη  ζωή του πιο όμορφη,  να προάγει τον πολιτισμό του, την επικοινωνία με τους άλλους.

Η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία  Μακεδνός Α.Ε. του  Δήμου Καστοριάς, που είχε ως σκοπό την προβολή του λιμναίου οικισμού αλλά και την προβολή του πολιτισμού,  δημιούργησε σε συνεργασία  με  τους εξειδικευμένους  επιστήμονες. Καρλότα Πλάσκο Αγκουϊρε και Δημήτρη Τσίπο τα αγάλματα αυτά, προκειμένου ο επισκέπτης να  βιώνει την εποχή εκείνη. Να μπαίνει στο κλίμα της νεολιθικής εποχής μέσα από τη βόλτα του εδώ». Σημειώνει η  ιστορικός-αρχαιολόγος   Σοφία Τσολάκη, η οποία εκτελεί  χρέη ξεναγού στον χώρο της αναπαράστασης.


Διαβάστε περισσότερα στο Έρρωσο

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Νέες εγκεκριμένες αρχαιολογικές έρευνες που διενεργούνται ή πρόκειται να διεξαχθούν στην Ελλάδα

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας, τον πρώτο μήνα της θητείας του υπέγραψε τις παρακάτω νέες αρχαιολογικές έρευνες που διενεργούνται ή πρόκειται να διεξαχθούν στην Ελλάδα, κατά το έτος 2014.

1. Γεωφυσική, επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με την ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ στην αρχαία Όλυνθο, Π.Ε.Χαλκιδικής.

2. Ανασκαφική και γεωφυσική έρευνα από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή σε συνεργασία με την ΚΓ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, στη θέση Γυψάδες Κνωσού, Π.Ε. Ηρακλείου.

3. Γεωφυσική, επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών σε συνεργασία με την ΚΖ’ ΕΠΚΑ, στην Αρχαία Μεθώνη Πιερίας.

4. Γεωφυσικές έρευνες στη νότια Εύβοια από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή.

5. Αρχαιολογική επιφανειακή έρευνα από την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή σε συνεργασία με τη Γ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην πεδιάδα Μάζι, Π.Ε. Αττικής.

6. Αρχαιολογική επιφανειακή έρευνα από το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα, στη δυτική Αργολίδα, μεταξύ των χωριών Σχινοχώρι, Στέρνα και Λυρκεία.

7. Επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, σε συνεργασία με τη ΙΕ’ ΕΠΚΑ, στη Σκοτούσα, Δήμου Φαρσάλων, Π.Ε. Λάρισας.

8. Επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος, στο σπήλαιο του Κύκλωπα στη νήσο Ηρακλειά.

9. Ανασκαφική έρευνα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την ΚΔ’ ΕΠΚΑ, στο Σταυρωμένο Ανατολής Ιεράπετρας.

10. Γεωφυσικές διασκοπήσεις από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας σε συνεργασία με τη ΛΘ’ ΕΠΚΑ, στον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας.

11. Ανασκαφική έρευνα από τη ΙΗ’ ΕΠΚΑ, στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πιστύρου, Δήμου Νέστου, Π.Ε. Καβάλας.

12. Ανασκαφική έρευνα από τη ΛΔ’ ΕΠΚΑ, στη θέση «Ψαλίδα», Δήμου Φαρκαδώνας, Π.Ε. Τρικάλων.

13. Υποθαλάσσια γεωφυσική έρευνα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, στη νησίδα Μήτρου Π.Ε. Φθιώτιδας.

14. Ενάλια γεωλογική αρχαιολογική έρευνα σε βυθισμένες αρχαίες εγκαταστάσεις στη Κρήτη (Αγ. Θεόδωροι, Ελούντα, Καλό Χωρίο), από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

15. Έγκριση του αιτήματος του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών για τη διενέργεια αρχαιολογικής έρευνας στo Κάστρο Απαλίρου Νάξου (Apalirou Environs Project – AEP), για το 2014, σε συνεργασία με την 2η ΕΒΑ και την ΚΑ΄ ΕΠΚΑ.

16. Έγκριση του αιτήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για διενέργεια αρχαιολογικής έρευνας στη θέση «Λούτρες» Μόχλου, Δήμου Σητείας, σε συνεργασία με τη 13η ΕΒΑ, στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος (2014-2018).

17. Άδεια συνέχισης της πανεπιστημιακής ανασκαφής στους Φιλίππους, κατά το έτος 2014, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας, κ. Αριστοτέλη Μέντζου. Η ανασκαφή θα πραγματοποιηθεί στις οικιστικές νησίδες που αναπτύσσονται ανατολικά του Οκταγώνου της πόλης των Φιλίππων, ΠΕ Καβάλας.

18. Χορήγηση άδειας για τη συνέχιση για το έτος 2014 της αρχαιολογικής έρευνας στις δυτικές ακτές του νότιου Παγασητικού Κόλπου από το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΙΕΝΑΕ).

(Δελτίο Τύπου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Αποκαλύφθηκε τμήμα αρχαϊκής νεκρόπολης του 7ου και 6ου π.Χ. αιώνα στη Χίο

Κατά την πραγματοποίηση δοκιμαστικής έρευνας σε οικόπεδο στη θέση «Ψωμί» Δήμου Χίου, αποκαλύφθηκε τμήμα αρχαϊκής νεκρόπολης του 7ου και 6ου π.Χ. αιώνα.
Οι ταφές που αποκαλύφθηκαν στο ανατολικό τμήμα του οικοπέδου, βρέθηκαν σε επάλληλα στρώματα, τοποθετημένες σε βότσαλα θάλασσας. Πρόκειται για ταφές σε μεγάλους πήλινους πίθους, το στόμιο των οποίων σφράγιζε πλακοειδής λίθος. Οι πίθοι είναι ακόσμητοι ή φέρουν γεωμετρική εγχάρακτη διακόσμηση σε οριζόντιες ζώνες στο σώμα και πλαστικές μαστοειδείς αποφύσεις. Οι νεκροί ήταν τοποθετημένοι σε στρώση από βότσαλα θάλασσας, σε συνεσταλμένη στάση. Βρέθηκαν επίσης ακόσμητες πήλινες σαρκοφάγοι τύπου Κλαζομενών και εγχυτρισμοί νηπίων, καθώς και μια λίθινη σαρκοφάγος. Την πολυπληθέστερη ωστόσο κατηγορία αποτελούν οι ελεύθερες ταφές νεκρών σε ύπτια εκτεταμένη στάση.

Σημαντικότατο και ξεχωριστής σημασίας εύρημα είναι η ταφή αλόγου, η πρώτη που έρχεται στο φως στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου. Το άλογο, που ήταν τοποθετημένο σε στάση ανάπαυσης, στερεώθηκε και μεταφέρθηκε ολόκληρο στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου.
Όπως όλα δείχνουν, η περίπτωση της ανασκαφής αποτελεί την πρωιμότερη οργανωμένη νεκρόπολη που έχει αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα στη σύγχρονη πόλη της Χίου και συνεπώς παρέχει πολύτιμες μαρτυρίες για την ιστορική τοπογραφία της αρχαίας πόλεως.

(Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ: «Μετρό Θεσσαλονίκης: Θα περιμένουμε άλλους 18 μήνες;»

Την προηγούμενη εβδομάδα το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ακύρωσε τη δίκη για την Υπουργική Απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού κ. Κ.Τζαβάρα (ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΒΜΑ/ΤΑΧΜΑΕ/10873/495/408/180/24-1-2013) που αφορούσε στην απόσπαση και έκθεση σε άλλο χώρο των σημαντικών αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο Σταθμό Βενιζέλου του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη. Η Υπουργική Απόφαση Τζαβάρα είχε ήδη καταστεί άκυρη στην πράξη από τη στιγμή που η διεθνής επιστημονική κοινότητα, ο Δήμος και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης καθώς και δεκάδες επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων της χώρας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και πάλεψαν για να κρατήσουν ζωντανό το σπουδαίο μνημειακό σύνολο της βυζαντινής πόλης. Και το κατάφεραν!
Σήμερα πλέον η Υπουργική Απόφαση Τζαβάρα είναι άκυρη και τυπικά, σύμφωνα με το ΣτΕ, καθώς για το ίδιο θέμα εκδόθηκε άλλη απόφαση, η Υπουργική Απόφαση Παναγιωτόπουλου (ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΒΜΑ/ΤΑΧΜΑΕ/45879/27147/1569/584/24-2-2014) την οποία επίσης καλείται να εξετάσει το ΣτΕ κατόπιν σχετικής προσφυγής του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η πορεία ως εδώ θα πρέπει να μας προβληματίσει:
Ήταν 18 μήνες πριν, όταν με συνοπτικές διαδικασίες -και χωρίς να παρουσιαστούν καν όλα τα τεχνικά δεδομένα- εκβιάστηκε μια απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση Τζαβάρα που προέβλεπε τη μεταφορά του βυζαντινού δρόμου και των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων και χώρων κατά μήκος του, καθώς και την έκθεσή τους μακριά από τον τόπο όπου βρέθηκαν, στο στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Δυτική Θεσσαλονίκη ή σε άλλο ανάλογο χώρο.
Παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, τις κινητοποιήσεις πολιτών & φορέων και τις αιτήσεις θεραπείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού:

Εορτή των Αγίων Παρθενίου και Ευμενίου στη Μονή Κουδουμά της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας της Κρήτης

Αρχιερατικό Συλλείτουργο, κατόπιν ευγενούς και φιλαδέλφου προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου και συμμετεχόντων των Σεβ. Μητροπολιτών Κυδωνίας και Αποκορώνου (Χανίων) κ. Δαμασκηνού και Νειλουπόλεως κ. Γενναδίου (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), τελέστηκε ανήμερα της εορτής, 10 Ιουλίου 2014.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέσθηκε ο αγιασμός Εγκαινιασμού του νέου Μουσείου - Σκευοφυλακείου της ιστορικής Μονής από τον Μητροπολίτη Νειλουπόλεως κ. Γεννάδιο, παρόντων των δύο Ιεραρχών και της Αδελφότητος.
Η Ι. Μονή Κουδουμά επανιδρύθηκε στο τέλος του 19ου αιώνος από τους αυταδέλφους Παρθένιο και Ευμένιο, αδελφούς της Ι. Μονής Οδηγήτριας. Αναζητούσαν ησυχαστικό χώρο για περισσότερη άσκηση. Οι Άγιοι Πατέρες βρήκαν μικρό σπηλαιώδη Ναό και υπολείμματα παλαιών κτιρίων του 14ου αιώνος στην παραλία του Κουδουμά. Η αγιότητα του βίου των και τα θαύματα τους βοήθησαν στην γρήγορη δημιουργία μιας αδελφότητας και την αναγνώριση της Μονής σε προσκύνημα, το οποίο μέχρι σήμερα ευλαβούνται οι πιστοί.
Το καθολικό της Ι. Μονής τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου και συγκεντρώνει πλήθος προσκυνητών το δεκαπενταύγουστο καθώς και στις 10 Ιουλίου, ημέρα της ιεράς μνήμης των Αγίων Πατέρων των κτητόρων της Μονής.



Αναβιώνουν τα θρυλικά "Τσάνια" στο Παλαιοχώρι

Τα «Τσάνια» το κορυφαίο έθιμο του Παλαιοχωρίου στο Παγγαίο, οι ρίζες του οποίου χάνονται στους αιώνες, πρόκειται να αναβιώσει για ακόμη μια φορά την Κυριακή, 13 Ιουλίου, προσελκύοντας εκατοντάδες επισκέπτες από όλη τη γύρω περιοχή. Άλλωστε η περίοδος της οικονομικής κρίσης έφερε και πάλι την άνθιση στα χωριά, μια και οι ετεροδημότες σε μεγαλύτερο βαθμό πλέον επιλέγουν τον τόπο καταγωγής τους για τις θερινές τους διακοπές.



Όπως κάθε χρόνο, οι νέοι του Παλαιοχωρίου κατά παράδοση, πηγαίνουν στο όμορφο καστανοδάσος που περιβάλει τον γραφικό οικισμό για να φέρουν ξύλα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να βράσει το «κουρμπάνι» που θα μοιραστεί την ημέρα της πανήγυρης του Προφήτη Ηλία. Το έθιμο, φαίνεται να έχει τις ρίζες του σε κάποια αρχαία ελληνικά δρώμενα, και συγκεκριμένα στις πομπές του θρυλικού Θράκα βασιλιά του Παγγαίου, του Ρήσου, ο οποίος στόλιζε τα άλογά του και κρεμούσε κουδούνια στο λαιμό τους προκειμένου να κάνουν θόρυβο και να τρομάζουν τους εχθρούς.

Έτσι λοιπόν οι νέοι, από τα χαράματα, στολίζουν με χάντρες τα χαλινάρια των ζώων τους, τους περνούν μεγάλα κουδούνια, τα γνωστά «Τσάνια», και αφού πάρουν την ευλογία του ιερέα, ξεκινούν από τον αυλόγυρο του Προφήτη Ηλία για το βουνό. Εκεί, μόλις ολοκληρωθεί το κόψιμο των ξύλων, στήνεται μεγάλο γλέντι μέσα στο καστανοδάσος με παραδοσιακή μουσική αλλά και τους ήχους από τα Τσάνια να αντηχούν στις πλαγιές.
Με τη δύση του ηλίου οι νέοι του χωριού κατηφορίζουν προς το χωριό μαζί με τα φορτωμένα ζώα, συνοδευόμενοι από τους ήχους παραδοσιακών οργάνων. 

Περνούν από την πλατεία όπου τους περιμένει ο κόσμος προκειμένου να διαπιστώσει για μια ακόμη χρονιά τη στενή σχέση του ανθρώπου με τη φύση, αλλά και την ανάγκη της πίστης. Από εκεί η πομπή κατευθύνεται στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία όπου και ξεφορτώνονται τα ξύλα, για να επιστρέψουν και πάλι στην πλατεία χορεύοντας ζώα και αναβάτες.


Η μέρα γιορτής, κλείνει με το καθιερωμένο πλέον παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία του χωριού, στο οποίο συμμετέχουν όλοι όσοι θα βρεθούν στο Παλαιοχώρι.