Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Πρωθυπουργός: Αντώνης Σαμαράς




Αντιπρόεδρος: Ευάγγελος Βενιζέλος



Υπουργείο Εξωτερικών



Υπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος



Υφυπουργός: Δημήτρης Κούρκουλας



Υφυπουργός: Άκης Γεροντόπουλος



Υπουργείο Οικονομικών



Υπουργός : Γιάννης Στουρνάρας



Αναπληρωτής Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας



Υφυπουργός : Γιώργος Μαυραγάννης



Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης



Υπουργός : Κυριάκος Μητσοτάκης



Υφυπουργός: Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου



Υπουργείο Εσωτερικών



Υπουργός : Γιάννης Μιχελάκης



Αναπληρωτής Υπουργός : Λεωνίδας Γρηγοράκος



Υπουργείο Εθνικής Άμυνας



Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος



Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά



Υφυπουργός: Αθανάσιος Δαβάκης



Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας



Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης



Υφυπουργός: Αθανάσιος Σκορδάς



Υφυπουργός : Παναγιώτης Μηταράκης



Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων



Υπουργός : Μιχάλης Χρυσοχοϊδης



Υφυπουργός: Μιχάλης Παπαδόπουλος



Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής



Υπουργός: Γιάννης Μανιάτης



Αναπληρωτής Υπουργός: Σταύρος Καλαφάτης



Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου



Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων



Υπουργός: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος



Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Γκιουλέκας



Υφυπουργός: Συμεών Κεδίκογλου



Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού



Υπουργός: Πάνος Παναγιωτόπουλος



Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Αδριανός



Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας



Υπουργός: Γιάννης Βρούτσης



Υφυπουργός : Βασίλειος Κεγκέρογλου



Υπουργείο Υγείας



Υπουργός : Άδωνις Γεωργιάδης



Υφυπουργός: Αντώνης Μπέζας



Υφυπουργός : Ζέτα Μακρή



Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων



Υπουργός : Αθανάσιος Τσαυτάρης



Αναπληρωτής Υπουργός: Μάξιμος Χαρακόπουλος



Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων



Υπουργός : Χαράλαμπος Αθανασίου



Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη



Υπουργός: Νίκος Δένδιας



Υπουργείο Τουρισμού



Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη



Υπουργείο Ναυτιλίας



Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης



Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης



Υπουργός: Θεόδωρος Καράογλου



Υπουργός Επικρατείας: Δημήτρης Σταμάτης



Υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης:Παντελής Καψής



Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:Σίμος Κεδίκογλου.



Η Ζέτα Μακρή υφυπουργός Υγείας αντί της Σοφίας Βούλτεψη



Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Στο Λίβανο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής

Την 3η Ιουνίου ε.έ. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ αφίχθη στη Βηρυτό του Λιβάνου προκειμένου, από κοινού με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ.Χρυσόστομο, να πραγματοποιήσει αδελφική επίσκεψη αφενός μεν αλληλεγγύης προς την σκληρά δοκιμαζομένη πρεσβυγενή Εκκλησία της Αντιοχείας, αφετέρου δε εντάσεως των πιέσεων προς απελευθέρωση των δύο απαχθέντων Μητροπολιτών.

Την 4η Ιουνίου ε.έ. τους δύο Προκαθημένους υπεδέχθη στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Μπαλαμάντ ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ.Ιωάννης Ι΄. Κατά τη διάρκεια της συσκέψεως αλλά και της συνεντεύξεως τύπου που ακολούθησε, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τους ευρισκομένους μεταξύ σφύρας και άκμονος Χριστιανούς της Συρίας και τους κάλεσε να διατηρήσουν άσβεστη τη φλόγα της αισιοδοξίας και της ελπίδας για ανάσταση της ανθρωπιάς, παρά τους έντονους κλυδωνισμούς περιστάσεων απανθρώπων.

Διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη Αντιοχείας για το ασίγαστο προσωπικό του ενδιαφέρον για την τύχη των ευρισκομένων σε ομηρία Ιεραρχών, το εμπράκτως και επανειλημμένως εκφρασθέν προς όλους τους φορείς τους επηρεάζοντες κατά το μάλλον ή ήττον τις εξελίξεις. Άλλωστε ο Μακαριώτατος συνδέεται προσωπικώς με τον Αντιοχειανό Προκαθήμενο και τον κατά σάρκα αδελφό του, από την εποχή της φοιτήσεώς τους στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της συντεταγμένης δράσεως των παλαιφάτων Θρόνων της Ανατολής ώστε να διατρανωθεί η αυτοσυνειδησία της Ορθοδόξου Εκκλησίας ότι ο άνθρωπος, ως εικόνα Θεού, έχει ουράνιες ρίζες, ασυγκρίτως ανώτερες των ταπεινών ενστίκτων που πυροδοτούν την παρατηρούμενη και δυστυχώς εντεινόμενη παράλογη βία.

Ο Μακαριώτατος απευθύνθηκε με λόγια αγάπης και επιστηριγμού και προς τους φοιτούντες της Μπαλαμαντείου Θεολογικής Σχολής. Τους κάλεσε να αναλογιστούν ότι ο Τριαδικός Θεός αξιώνει δύο χιλιετίες τώρα τους πιστούς να ζουν στην Μέση Ανατολή, στην αρχέγονη κοιτίδα του χριστιανισμού, και να μαρτυρούν ένα άλλο σύστημα πατρίδος, κατά την ωριγένεια ορολογία, που δεν είναι άλλο από τη Βασιλεία του Θεού ως προσδοκία αλλά και ως ζώσα πραγματικότητα.

Στο Λίβανο τον Μακαριώτατο συνοδεύει ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στην Κύπρο Αιδ.Πρωτοπρεσβ. Αθηνόδωρος Παπαευρυπιάδης.

(Δελτίο Τύπου)

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΧΡ. ΜΠΟΣΜΠΟΤΗΣ: Καίρια παρέμβαση για τον Περιφερειακό Φόρο

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν όσον αφορά την κατανομή και τις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τον περιφερειακό φόρο που για πρώτη φορά προβλέπεται στη σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των αναδόχων εταιριών Καβάλα Oil και Energean Oil & Gas, παραθέτει ο δημοτικός σύμβουλος Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης, ο οποίος έστειλε σχετική επιστολή στους βουλευτές του νομού, στους δημάρχους στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και πρόκειται να το θέσει και στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου.


Όπως αναφέρει ο κ. Μποσμπότης, «στην πρώτη τροποποιητική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Αναδόχων Εταιριών KAVALA OIL Α.Ε. και ENERGEAN OIL& GAS- ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΗΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ και ειδικότερα στο άρθρο 10,προβλέπεται για πρώτη φορά η επιβολή περιφερειακού φόρου με συντελεστή 5%,κατ' εφαρμογή του άρθρου 161 του Ν.4001/2011. Επίσης με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου του Ν. 4001/2011,ορίζεται ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προσδιορίζεται ο τρόπος καταβολής του περιφερειακού φόρου, η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου και κάθε σχετική με αυτόν αναγκαία λεπτομέρεια».

«Το ερώτημα που ανακύπτει λοιπόν, πριν από την έκδοση της προαναφερθείσας Κ.Υ.Α. που θα προβλέπει τα του περιφερειακού φόρου, είναι ο τρόπος κατανομής και οι δράσεις που θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τα ποσά τα προερχόμενα από τον εν λόγω περιφερειακό φόρο. Η διεθνής πρακτική αναφέρει ότι τέτοιοι φόροι επιβάλλονται για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών. Εν προκειμένω ενώ ο φόρος αυτός αναφέρεται σαν περιφερειακός, οι όμοροι προς τα σημεία εξόρυξης πετρελαίου είναι οι τέσσερις δήμοι της Περιφερειακής Ενότητα Καβάλας. Αν λοιπόν γενικά και ασαφώς ο φόρος αυτός αποδοθεί στη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, υπάρχει ο κίνδυνος να κατανεμηθεί και σε περιοχές της Περιφέρειας που βρίσκονται πολύ μακριά από τα κοιτάσματα πετρελαίου, ενώ μια πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή θα πλήξει κυρίως τους τέσσερις προαναφερθέντες δήμους. Με μέγιστη λοιπόν σαφήνεια θα πρέπει να καθοριστεί ότι οι τελικοί αποδέκτες του περιφερειακού φόρου θα πρέπει να είναι οι Δήμοι: Καβάλας, Νέστου, Παγγαίου και Θάσου», παρατηρεί.

Όπως σημειώνει, «ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι οι άξονες του οποίους θα πρέπει να καλύπτει ο περιφερειακός φόρο είναι: 1) Χρηματοδότηση έργων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και αντιμετώπιση δυσμενών φαινομένων όπως αυτό της διάβρωσης των ακτών, 2) Εκτέλεση έργων ανάπλασης των παράκτιων περιοχών των προαναφερθέντων Δήμων, 3) Εκτέλεση έργων και χρηματοδότηση δράσεων στις ευαίσθητες περιβαλλοντικές παράκτιες περιοχές, 4) Εκτέλεση έργων και χρηματοδότηση δράσεων προστασίας των ιχθυοκαλλιεργειών, 5) Χρηματοδότηση δράσεων αντιμετώπισης πιθανών προβλημάτων του τουριστικού κλάδου των παράκτιων περιοχών, και 6) Χρηματοδότης δράσεων και εκτέλεση έργων προληπτικής αντιμετώπισης προβλημάτων στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή που ουσιαστικά αποτελεί μια κλειστή θάλασσα».

Σημαντικό ποσό

«Σε καμία περίπτωση ο περιφερειακός φόρος που θα αποδοθεί στους τέσσερις Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας δεν μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας, αφού ο φόρος αυτός αφορά μια μοναδική δραστηριότητα παντελώς ξέχωρη από τις λοιπές υποχρεώσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Τελειώνοντας βέβαια θέλω να αναφέρω ότι ο εν λόγω φόρος δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητος. Σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, η εκτίμηση είναι ότι ο φόρος αυτός για το χρονικό διάστημα από το 2013 έως το 2023 θα ανέλθει στο ποσό των 51,8 εκ. δολαρίων. Αν τελικά αποδοθεί όπως το δίκαιο επιτάσσει στου τέσσερις Δήμους της Π.Ε. Καβάλας το ετήσιο ύψος φόρου που αντιστοιχεί σε κάθε Δήμο υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Υποχρέωση όλων των φορέων της Π.Ε. Καβάλας είναι η διασφάλιση με τις ενέργειες τους και πριν την έκδοση τη προαναφερθείσας Κ.Υ.Α., ότι ρητά και ξεκάθαρα ο εν λόγω φόρος θα αποδοθεί στις τοπικές κοινωνίες που συνορεύουν με την περιοχή άντλησης και είναι αυτές που θα υποστούν τις συνέπειες της οποιασδήποτε πιθανής μελλοντικής περιβαλλοντικής καταστροφής».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")