Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι στα πρακτικά από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης, ξάφνιασε όλη τη χώρα παραίτηση του Νίκου Νικολόπουλου από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας. Αυτό, είχε σαν αποτέλεσμα να βρεθεί με αυτό το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Εργασίας ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που πλέον έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις και δυσκολίες, σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εργασιακά.
Ο Νίκος Νικολόπουλος επικαλέστηκε λόγους «προσωπικής γνώμης» σχετικά με τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, και έτσι παραιτήθηκε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Αντώνης Σαμαράς να κληθεί άμεσα να επιλέξει ένα στέλεχος που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, και επέλεξε να δώσει την «καυτή πατάτα» στα χέρια του Νίκου Παναγιωτόπουλου, του οποίου η ορκωμοσία αναμένεται να γίνει σήμερα.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρώτος βουλευτής στο νομό Καβάλας, αμέσως μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής του στη θέση του υφυπουργού Εργασίας, δήλωσε πως «είναι ξεχωριστή τιμή για μένα να λαμβάνω αυτό το αξίωμα με τις σημαντικές δυσκολίες, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Καθήκον μου είναι να κάνω κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταπεξέλθω στις δυσκολίες. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο για την τιμή που μου έκανε».
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στη Καβάλα στις 18 Αυγούστου 1965. Πατέρας του είναι ο δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, για 18 χρόνια πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, Γιάννης Παναγιωτόπουλος και μητέρα του η Καίτη Καλαϊτζή. Ζει μόνιμα στην Καβάλα και είναι παντρεμένος με τη νηπιαγωγό Νατάσα Αγγελίδου. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά καθώς και Ιταλικά.
Το 1984 ο αποφοιτεί αριστούχος από το Κολέγιο Αθηνών και εισάγεται στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του, λαμβάνει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Εφετείο Θράκης. Αναχωρεί για την Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ όπου γίνεται δεκτός στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Αποφοιτεί το 1989 με πτυχίο Οικονομικών και μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις, ενώ τα καλοκαίρια του 1988 και 1989 παρακολουθεί μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Πανεπιστήμιο της Κομπιέν της Γαλλίας, προετοιμάζοντας την Διπλωματική του Εργασία στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Συνεπής στην δια βίου μάθηση, το 2006 εγγράφεται σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα MΒΑ (από απόσταση), στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.
Την περίοδο 1992 - 2000 εργάζεται στην εταιρία «Μάρμαρα Καβάλας ΑΕ» στο τμήμα εξαγωγών και μετέπειτα ως Διευθυντής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ, αποκτώντας μεγάλη εμπειρία στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά του μαρμάρου στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον. Κατά τα έτη 1998 - 2000 διατελεί εκλεγμένος γραμματέας, και μετέπειτα ειδικός σύμβουλος, του νεοσύστατου τότε Συνδέσμου Βιομηχάνων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ήταν πρώτος επιλαχών Βουλευτής στις εκλογές του 2004.Εξελέγει Βουλευτής στις εκλογές του 2007 και 2009 με την Νεα Δημοκρατία. Ήταν μέλος της Επιτροπής Αποδήμου Ελληνισμού και Γραμματέας της Επιτροπής Εξωτερικών Άμυνας και Ελληνισμού Διασποράς ενώ ο Πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς τον όρισε Υπεύθυνο του Πολιτικού Παρατηρίου για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Μέλος της ΟΝΝΕΔ από το 1981.Ενεργό κομματικό μέλος της ΕΚΟ επιστημόνων Νομού Καβάλας και εκλεγμένο μέλος της ΝΟΔΕ Καβάλας απο το 1998 μέχρι το 2004.Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας απο το 1999.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπήρξε αθλητής του ΝΟΚ, πρωταθλητής Βορείου Ελλάδος στην κολύμβηση 1978-1979 και μέλος της Εθνικής Ομάδας Νέων στην υδατοσφαίριση την περίοδο 1980 - 1981. Προσέφερε στον υγρό αθλητισμό της πόλης μέχρι το 1994, οπότε και αποχώρησε από την ενεργό δράση.
Η επιστολή του κ. Νικολόπουλου
Η παραίτηση του Νίκου Νικολόπουλου έγινε γνωστή λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι χθες. Ο κ. Νικολόπουλος διαφώνησε με την τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό μόνη αιτία της παραίτησής του είναι η προσωπική του πεποίθηση πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης αλλά και της αποκατάστασης αδικιών σε μισθούς, συντάξεις και προνοιακά θέματα έπρεπε να είχε τεθεί στην τρόικα από την αρχή.
Η επιστολή του κ. Νικολόπουλου έχει ως εξής: «Αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με επιστολή που παρέδωσα στον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, υπέβαλλα την παραίτησή μου από την θέση του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Ξεκαθαρίζω, ότι μόνη αιτία της παραιτήσεώς μου είναι η προσωπική μου πεποίθηση πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή. Εύχομαι να κάνω λάθος.
Ωστόσο, επειδή προσωπικά μου είναι αδύνατο, να αισθάνομαι ανακόλουθος με τα πιστεύω μου και σε όσα διεκήρυττα ως Τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ., προτίμησα να αποχωρήσω από την κυβέρνηση, μη θέλοντας να της δημιουργώ εγγενή προβλήματα από την αρχή κιόλας του βίου της. Άπαντες γνωρίζουν πως ουδέποτε αρνήθηκα τις δύσκολες μάχες, αλλά και ουδέποτε έβαλα οποιαδήποτε «καρέκλα» πάνω από την απαράβατη αρχή μου ότι ο πολιτικός οφείλει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον με οποιοδήποτε προσωπικό ή άλλο κόστος, τολμώντας πάντοτε να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αυτό άλλωστε προσπαθώ να κάνω σε όλη ,την άνω των 20 ετών, κοινοβουλευτική μου διαδρομή.
Άπαντες γνωρίζουν επίσης ότι και στον πρόσφατο προεκλογικό αγώνα, είχα ως κεντρικό σύνθημα το «εδώ στα δύσκολα». Το επαναλαμβάνω και σήμερα. Παραμένω στη Νέα Δημοκρατία, απλός στρατιώτης του πατριωτικού μου καθήκοντος και συνεχίζω να στηρίζω την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, εδώ στα δύσκολα. Ευχαριστώ από καρδιάς τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας καθώς και τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς για την σύντομη αλλά γόνιμη συνεργασία μας. Μα πάνω από όλους τιμώ και ευχαριστώ τον Αντώνη Σαμαρά, για την τιμή που μου έκανε να με εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα και του εύχομαι να μας κάνει όλους περήφανους. Αυτό θέλω, αυτό περιμένω, σε αυτό ελπίζω, γι' αυτό αγωνίζομαι».